Ads 300 x 250

10 Ekim 2010 Pazar

Bir Garip Inception



Aylardır vizyonda olan filmi izlemek için iki gün önce sinemaya gittim. Filmin konusuna dair en ufak fikrim yoktu.Sadece çevremdeki herkes filmin çok güzel olduğunu, dünyaya daha başka baktıklarını söylüyorlardı.Böyle büyük beklentilerle girdim filme. Başta karışık gelen, 20 dakika sonra mantığı anlamakla birlikte temposu epey düşen film, ikinci yarı da birçok soru işaretiyle son buldu.Filmin müzikleri etkileyici ve filmin başarısnda büyük etkisi var. Hans Zimmer tarafından yapılmış tabi nasıl kötü olabilir ki :) Efektleri, özellikle rüyaların çöküş sahnelerini çok başarılı buldum. Oyunculuklar da güzel.

**Bundan sonrası spoiler kısımlar**

Öncelikle herkesin aklına takılan son sahnedeki topacın düşüp düşmediği. Sinemada kapanış yazılarını sonuna kadar izleyenler düşme sesinin geldiğini söylüyorlar.Ancak düşmesi, son sahnedeki görüntünün gerçek olduğunu göstermez. Neden mi? Çünkü filmde bu totemlerin kişiye özgü olduğunu başkası tarafından dokunulursa özelliğinin kaçacağı söyleniyor.Dom arkadaşın totemi topaç olamaz çünkü o karısınındı.Bu durumda ya karısı gerçek değil ya da Dom'un totemi topaç değil. Başka bir blog yazısındaki iddiaya göre Dom'un totemi evlilik yüzüğü.Rüya kısımlarında elinde yüzük yokmuş.(ben dikkat etmedim ) Ve karısının hayal ürünü olduğunu savunanlarda var.Bana kalırsa çocuklarını bir şekilde kaybetmiş olan çift kendi yarattıkları dünyada çocuklarıyla yaşıyorlar. Çünkü reelde hiç çocukları görmedik.Daha sonra eşi Mal, Dom'un topacı ellemesi nedeniyle dengesini yitiriyor ve gerçeği ayırt edemez hale geliyor. Gerçeğe ulaşacak tek bir yol kalıyor o da ölüm.

Ve aklıma takılan sorular;

- Birbirlerinin rüyalarına ancak makineyle bağlanabiliyorlar.Ama Dom geçmişine flashback'ler yaparken karısıyla salonda yere yastık koyup makine yardımsız uyuduklarını görüyoruz.Olay telepatik mi?

- Dom neden karısını kötü bir karakter olarak yaşatmakta? Ayrıca neden İngilizce de "kötü, yanlış" anlamına gelen Mal ismini kullanıyor.Gerçekten böyle bir isim olabilir mi?

- Dom Amerika'ya girişi yasaklı peki kendi gitmek için bu kadar uğraşmak yerine çocuklarını yanına getirtse olmuyor muydu? =)

Sonuç olarak; seyirci biraz daha aydınlatılsaydı iyi olabilirdi. Herşey çok belirsiz bırakılmış. Öyle ki herkes kendine göre bir gerçek belirlemiş. Belki de filmin amacı buydu. Kült bir film olur diyemem, yine de son yıllarca çıkan en iyi filmlerden biri olmayı hakediyor.

Sanırım herkesin yaptığı gibi filmi bir kere daha izleyeceğim. Ama üçüncü kere....asla :)


0 yorum:

Yorum Gönder