Ads 300 x 250

12 Şubat 2012 Pazar

Autodesk Maya




    Autodesk Maya, günümüzün en popüler ve isteklere en iyi karşılık veren  3D dizayn programı olarak kabul ediliyor. Yurtdışında  animasyon, oyun, reklam ve sinema sektöründe en çok kullanılan program olmasının aksine, ülkemizde gereken ilgiyi görmemekte, 3ds Max ise yere göğe sığdırılamamaktadır. Bunun nedenini , ülkemizde 3ds Max eğitim veren kursların oluşuna bağlayabiliriz. 3ds Max öğrenen topluluk elbette doğal olarak  en iyi programın kendi öğrendikleri olduğunu savunacaktır.3ds max bilen kişi daha çok olduğu için başvurmak isteyeceğiniz şirketlerde  de 3ds max kullanılıyor olabilir. O yüzden hedefimizi önceden belirleyelim. 3ds Max öğrenip onda ustalaşmak sonra da “Bu bana yetmedi bir de Maya öğreneyim” demek büyük vakit kaybı olur.



3Ds Max ile arasındaki fark nedir? Neden Maya?

   İki programda Autodesk firmasının ürünüdür. 3ds Max için Maya’nın özet geçilmiş ve hafifletilmiş hali diyebiliriz. Yani Maya öğrendikten sonra 3ds Max’i çok daha kısa sürede öğrenebilirsiniz. Maya ‘da yapacağınız birçok şeyi 3Ds Max’te de kolayca yapabilirsiniz, ama herşeyi değil. Eğer idealist takılıp daha büyük işler yapmak  hatta yurtdışına açılmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken Maya derim kesinlikle. Özellikle de  karakter animasyon üzerine ilerlemek istiyorsanız

Maya ile neler yapılabilir?

   Maya ile karakter modellemeleri, tv film ve reklamları, animasyonlar, oyunlar için sahne, objeler tasarlayabilirsiniz. Oyun yapmak isteyenler için söylemeden geçmeyeyim, Unity 3d programı ile uyumlu çalışır. Düşündüğünüzü aktarabilmenize yardımcı bir çok araç içerir. Bu araçları kullanmada yeterli ustalığa eriştiğinizde kolayca gerçeğe yakın modellemeler yapabilir ve onlara hareket kazandırabilirsiniz.



Avantaj ve dezavantajlar...


3d Max;
Daha fazla Türkçe eğitim kaynağına mevcut
Ülkemizde daha çok tercih ediliyor.
Öğrenmesi daha kolay.
Menüler daha basit ve anlaşılır.
Ortalama Pc’ler için daha hafif bir program.







Maya;
Türkçe kaynak pek bulunmuyor.
Yurtdışında daha çok tercih ediliyor.
Öğrenmesi zor ve uzun zaman istiyor.
Menüler karışık.
Karakter modelleme ve animasyonda daha kusursuz sonuçlar.
Ortalamanın biraz üstünde grafik kartı ve ram gerektiriyor.









İlerleyen zamanlarda  Maya dersleri eklemeye başlayacağım, 
takipte kalın sevgili lemur-severler :)




2 yorum:

  1. Güzel yazı olmuş tebrikler...

    YanıtlaSil
  2. Onbeş gündür internete ""maya"" hakkında araştırma yapıyorum yüzlerce site .yorum inceledim sizin aciklamalariniz daha net açıklayıcı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil