Tek şanssızlıkları renkli olmak olan bu sevecen ve narin kuşlar malesef sorumsuz aileler tarafından çocuklarına oyuncak niyetine alınıyor, kısa sürede telef oluyorlar. Ya da kafasına esip evde bir hayvan olsun diye alıp eve gelen kimseler tarafından unutulup aç susuz bırakılıyorlar, düşüncesizce açık bırakılan pencelereden uçup gidiyorlar.
Bilmeniz gereken en önemli iki şey şu ki;
* Evimizde beslediğimiz muhabbet kuşları bağışıklıkları çok düşük hayvanlardır. Dışarıda 1-2 günden fazla yaşamazlar.
* "Benim kuş kaçmaz pencereyi açık bıraksam da" diye birşey demeyin. Muhabbet kuşlarının yön bulma yeteneği yoktur. Sadece ezberledikleri yollardan giderler. O sebeple dışarı çıktıkları anda kaybolurlar geri de dönemezler.
O sebeple eğer sevginizi verip iyi bakabileceğinize inanıyorsanız ve bir kenarda onu tek başına bırakmayacaksanız muhabbet kuşu alabilirsiniz.
Muhabbet kuşlarının psikolojisi çok hassastır. Yalnız kalmayı hiç sevmezler. Çok alıngandırlar. El ile tutulmayı hiç sevmezler. Özellikle uyumadan önce onu elinize alıp rahatsız ederseniz bunu unutmaz ertesi gün size karşı sinirli davranırlar. Uyku vakitleri geldiğinde sessizce öğretmek istediğiniz kelimeleri tekrar ederseniz daha çabuk konuşturursunuz. Ayrıca yeni evinize getirdiğiniz kuşu elinize alıştırmak içinde en uygun saatlerdir.
Muhabbet kuşu seçerken tüylerinin düzgün, burun deliklerinin geniş ve açık, gagasının parlak ve pürüzsüz, kuyruğunun ve başının dik olmasına dikkat ettin.
Kafes Seçimi
Kafesi kanatlarını komple açtığında sığabilecek genişlikte olması gerekir.
Kafesin içine fazla oyuncak koymayın. Eğer size alışmasını isterseniz kafesin içine ayna koymayın. Yoksa kendi aksiyle arkadaş olup size pas atmaz.
Kafes tülünün kuşun tırnağına takılmayacak şekilde olmasına dikkat edin.
Evdeki İlk Gün
Kafesi ve kuşu seçip eve getirdiniz. Kafesi ne çok yukarı ne de yere koymak iyi değildir. Kafes aydınlık ve evin en çok zaman geçirilen odasında olmalıdır. İlk getirdiğiniz de sessiz bir ortamda sizi ve çevreyi izlemesine izin verin. İlk gece korkup çırpınabilir. Eğer gece lambanız varsa yakarsanız daha iyi olur. Aldığınız ilk 15 gün kafesten dışarı salmayın. Kafesin yerini çok değiştirmeyin. Kafesle odayı yavaş yavaş gezdirin etrafı öğrenmeli ki dışarı çıktığında panik olup kendisini çarpmasın. Panik anındaki çarpmalardan dolayı iç kanama oluşabiliyor.
Ele Alıştırmak
Salmadan önce elinize alıştırmanız daha iyi olur. Ele alıştırmak için akşam vakitlerini seçin. Kafesin içine parmağınızı uzatın. Hareket ettirmeden 2 dakika kadar bekleyin. Bir süre sonra merak edip elinizi hafifçe gagalayacaktır. Tanımasına izin verdikten sonra kafesten elinizi çekin. Bu işlemi 3 gün daha yapın, parmağınızla ona yem ikram ederseniz daha çabuk alıştır. Elinizden ürkmemeye başladığında parmağınızı ayaklarının üstüne uzatır ve gövdesine yaslarsanız elinize çıkacaktır.
Kuşlar neler yemeli?
Ben açık yemleri tercih etmiyorum. Çabucak kurtlanabiliyor, içinde değişik parazitler olabiliyor. Yem dışında kuşunuza yedirebileceğiniz yiyeceklerde var. Kuşların tat alma duyusu aynı insanlardaki gibidir. Tatlıyı ve cips gibi tuzlu şeyleri çok severler. Ancak bu yiyecekler kuşlar için çok zararlıdır. Ömrünü kısaltır. İç organlarında yağlanmaya sebep olur, solunumunda problemler oluşabilir. Kuşunuza çok olmamak şartıyla elma, armut, portakal, mandalina yedirebiliriniz. Muz, maydanoz gibi boğazına yapışacak şeyleri kesinlikle yedirmemelisiniz. Ballı çubuk yemlerden ayda bir tane asın.
Bir sosyal paylaşım sitesinde kuşuna pasta yedirip fotoğrafının çeken birisine bu yaptığının iyi olmadığını söylemiştim. Ancak veteriner aramıyoruz beğenmiyorsan yorum yapma gibi bir yanıt almıştım.
Kuşun hasta olduğunu nasıl anlarım?
Hasta kuşlar bir köşede tüyleri kabartmış uyurlar. Gözleri şiş veya çapaklı olabilir. Ceresinde yani burnundaki delikler küçülüp kapanmış olabilir. Kuşlar hasta olduktan sonra yapılabilecek pek birşey kalmıyor ne yazık ki. Aldığınız petshopta iyi bakılmadığından da hasta olmuş olabilir. Hemen kendinizde suç arayıp üzülmeyin. Kuşların hasta olmaması için kafesi temiz tutun, suyunu en fazla iki günde bir değiştirin.Suyuna bir damla vitamin damlatırsanız daha dayanıklı olur. Sindirim rahatsızlıklarını önlemek için kuş kumu alıp yemliğe bir çay kaşığı kadar koyun.
Ben veteriner ya da kuş yetiştiricisi değilim ancak yıllardır kuş besliyorum. Tecrübelerimi sizinle paylaştım. Umarım faydalı olur :)