Ads 300 x 250

15 Ağustos 2011 Pazartesi

Stop Motion Animasyon Tekniği

Stop Motion Nedir?


Sandığımızın aksine çok eski bir 3D film çekim tekniği. Bu teknikle çekilen filmlerde fiziksel nesneler adeta canlıymış gibi kendi başlarına hareket ediyor. Mantığı ise çok basit . Önce objeler yavaş yavaş hareket ettirilerek resimleri çekiliyor. Bu objeler genellikle kilden yapılma oluyor. Çünkü kil şekil vermesi en kolay madde. Kil kullanılarak yapıan bu tekniğe "Claymotion" adı da veriliyor. Bilindik en ünlü örneği King Kong stop motion tarihinin mihenk taşlarından.
Stop motion'un çeşitleri var.



1. Stereoscopic Stop Motion





İlk  kısa Stop motion filmi "In Tune With Tomorrow " 1939 yılında John Norling tarafından çekilmiş .Daha sonra 1955 yılında Paul Sprunck tarafından " Sam Space Adventures" çekilen ikinci kısa stop motion filmi olmuş. Stereo 3D olarak çekilen 3. ve son film olan "The Incredible Invasion of the 20,000 Giant Robots from Outer Space"  Elmer Kaan ve Alexander Lentjes tarafından çekilmiş.


2. Go Motion
  Phill Tippet tarafından geliştirilen bu teknik ilk olarak The Empire Strikes Back (1980), Dragonslayer (1981) ve Robocop filmlerinde kullanılmış. Bu teknikte eski teknikten farklı olarak bilgisayar efektleri de uygulanmış ve daha gerçekçi bir görüntü sağlanmış. Bu teknik sayesinde köşeyi dönen Phill Tippet hepimizin ilk izlediğinde ağzını açık bırakan  1993 yılındaki Jurassic Park filmini de çekmiş.


3. Computer Generated Imagery (CGI tekniği)
  Günümüzde kullanılan bu bilgisayarlı teknik sayesinde artık uzun metrajlı stop motion filmler yapılabiliyor.3D modelleme , animasyon  ve VFX (Visual Effects "görsel efekt") sanatçılarının işine değer katan teknik "gör" ve "hisset " olarak tanımlanıyor. Özellikle çocuk programlarında ve reklam filmlerinde kullanılıyor. Bu teknikler yapılan en popüler film Tim Burton'ın 2005 yılındaki Corpse Bride filmi.






0 yorum:

Yorum Gönder